Skip to main content

Profesia de antrenor este despre multă muncă și dedicație

18/05/2024 vizualizări

Tenismeni de performanță au nevoie de antrenori de performanță.
Antrenorul este echivalentul primului învățător. Dacă știe să capteze interesul micuțului, cu siguranță interesul celui din urma va crește cu fiecare oră de antrenament.
Eugen Celarschi este antrenor de 11 ani în Republica Moldova, și deține CHP (Nivelul III), a ghidat în cariera sa sute de tenismeni și cel mai important a crescut pas cu pas în această profesie.

Mai jos Eugen ne-a explicat ce trebuie să faci ca să devii un antrenor de top și cel mai important, de ce este necesar să fii într-o dezvoltare permanentă.
,,Ca și în oricare domeniu, tot ce formează tenisul necesită timp și dezvoltare continuă. De aceea, coaching-ul joacă un rol esențial în crearea unor profesioniști remarcabili, fiind un element fundamental în cariera unui antrenor de succes, asigurându-i un nivel ridicat de profesionalism și pregătire de calitate pentru toți jucătorii.”

Care sunt cei mai importanți pași, pentru a deveni un antrenor de succes și cotat?
– Tehnici moderne: prin educație continuă, antrenorul este la curent cu cele mai noi tendințe din metodologia de antrenament și tehnica de joc. Acest lucru permite introducerea inovația în antrenamente și atingerea obiectivelor.
– O bună înțelegere a nevoilor individuale: aplicarea mai multor metode în timpul antrenamentului, permite antrenorului să înțeleagă mai bine nevoile individuale ale jucătorului, pentru că fiecare tenismen este unic, respectiv programul de antrenament trebuie să fie individualizat.
– Motivație și inspirație: un antrenor profesionist este capabil să-și motiveze elevii, inspirându-i să se perfecționeze în mod constant. Cunoașterea celor mai noi tendințe și tehnologii oferă formatorilor instrumentele necesare pentru a crea antrenamente distractive și eficiente.
– Creșterea în carieră și atractivitatea pentru sportivi: antrenorul care își îmbunătățește constant abilitățile devin mai solicitat în profesia lui.

Și totuși, ce ar trebui să faci pentru a fi un antrenor de top?

,,Desigur, să înveți de la cei mai buni. De aceea, participarea la diferite cursuri, ateliere, programe îi vor ajuta să își creezi o carieră de succes. Aceste programe includ cunoștințe teoretice, abilități practice oferite de antrenori experimentați și specialiști din domeniul tenisului, iar la finisarea activității ai oportunitatea de a deveni specialist licențiat în domeniu tău de activitate.”

În ultimii ani, FNTM împreună cu partenerii externi oferă posibilitatea de a participa la cursuri de top, celor care doresc să își facă o carieră de antrenor de tenis în Republica Moldova.
În 2022, FNTM  a oferit posibilitatea tinerilor antrenori să treacă cursul de Nivelul I, iar în 2023 a fost lansat programul Educația Antrenorilor care a fost unul de succes.

L-am întrebat pe antrenorul Timofey Uzun despre experiența primilor pași în cariera lui. El a trecut cu succes cele două Nivele organizate de FNTM.
,,Primele succese am început să le am după ce am terminat Nivelul I și II. Mentorii au fost cei care mi-au arată cum corect trebuie să transmitem micilor tenismeni experiența noastră atât teoretică, cât și practică și cel mai important cum corect să pui baza unui tenismen de succes.”
Referindu-se la participarea următorului nivel, dl Uzun a menționat că, aceasta etapa va contribui esențial la creșterea valorii lui în calitate de antrenor.

,,Aș dori să sfătuiesc, ca fiecare antrenor indiferent de experiență pe care o are să treacă toate nivelele. Tehnicile se schimbă, iar tot ce înseamnă bunele practici internaționale aduse în sportul alb la noi în țară este un plus valoare pentru antrenori, dar și viitorii tenismen”, a mai adăugat Timofey Uzun.

Pentru 2024, FNTM și-a propus să ofere posibilitatea celor care doresc să obțină Nivelul II, un program amplu de Educația Antrenorilor cu Workshop-uri sistematice pe diverse teme cu implicarea atât a experților naționali, cât și internaționali în domeniu.


,,Încurajez pe toți antrenori din țară să participe la aceste training-uri. În cariera mea am urmărit fiecare oportunitate de a învăța tehnici noi, atât în țară cât și peste hotare. Cu siguranță, CAP course din această vară, va ridica participanții la un alt nivel, pentru că lumea sportului alb este într-o permanentă schimbare”, a declarat Andrei Andreev.

Toți cei interesați de profesia de antrenor de tenis îi îndemnăm să urmărească paginile noastre de socializare, unde în scurt timp vom publica toată informația despre participarea la cursurile de specialitate, fii alături de noi pentru a afla primul când vom deschide programul de înscriere.

Succes!