Tenisul nu e doar un sport, e strategie, educație și multă muncă. În ultimii ani, sportul alb a luat amploare în Republica Moldova, tot mai mulți din cei care aleg tenisul ca hobby în timp ajung să îl practice ca sport de performanță. Rezultatele jucătorilor noștri sunt din ce în ce mai vizibile, iar imnul țării ajunge să sune tot mai des pe arenele internaționale.
Ceea ce e mai puțin cunoscut, este faptul că practicând sportul alb ai toate șansele să obții o bursă de studii în SUA. Tenisul este unul din sporturi prin care poți să obții o bursă achitată 100% de statul american. Doar șase sporturi din prima divizie beneficiază de burse care acoperă toate cheltuielile studenților: școlarizare, cazare, masă, cărți etc. Este vorba despre tenis, baschet masculin și feminin, gimnastică feminină, volei și fotbal.
Experiența americană a fost trăită de mai mulți jucători din Republica Moldova, unii din ei sunt și membrii echipelor naționale la Davis Cup și Billie Jean King Cup.
I-am întrebat pe Alexandr Cozbinov si Arina Gamretcaia despre cum au obținut bursa sportivă în SUA și emoțiile trăite.
Alexandr Cozbinov a decis să plec în Statele Unite ale Americii să studieze având scopul de a obține o educație mai bună, dar și pentru oportunitatea suplimentară de a juca tenis profesionist în viitor. „Acolo am simțit, pentru prima dată, o atmosferă deosebită a spiritului de echipă. Am obținut astfel o experiență unică care mi-a permis să cresc ca valoare și să continui să joc tenis”, a menționat jucătorul nostru.
La rândul său, Arina Gamrețkaia a menționat că cunoștea despre posibilitatea de a urma o carieră în tenis. „În SUA am posibilitatea să joc multe meciuri la diferite turnee pentru care Universitatea achită taxa de participare. Echipamentul și tot ce este necesar pentru antrenamente, de asemenea, sunt plătite de instituția în cadrul căreia îmi fac studiile. În plus, am ocazia să obțin o educație de prestigiu și să-mi îmbunătățesc limba engleză. Sunt foarte norocoasă cu echipa și antrenoarele. Mă bucur de experiența pe care o acumulez în fiecare meci aparte. Am învățat să joc pentru echipă, să mă adaptez la diferite condiții. Sincer, mă simt fericită, chiar și dacă sunt departe de familia mea și patrie.”
Desigur, dacă ai decis că dorești să urmezi visul american, este foarte important să cunoști că pașii de admitere încep cu doi sau trei ani înainte de data estimată a începerii studiului.
Pentru început ca prim reper vă îndemnăm să accesați aceste site-uri pentru a vă documenta: http://collegetennisonline.com, http://www.collegeboard.org sau http://www.tennisrecruiting.net/.
Următorul pas ar fi să începi să pregătești un dosar personal, care la momentul oportun să îl transmiți instituțiilor americane. Un pachet standard ar conține:
CV-ul sportivului, lista universităților dorite, scrisoarea de motivare către antrenorul echipei universitare. E foarte important să aveți un nivel înalt în cunoașterea limbii engleze (TOEFL, SAT (ACT), GPA). Și cel mai important istoricul rezultatelor: clasamente la dublu individual și național, ITF, victorii în turnee celebre etc, informații video/foto despre reușitele din ultimi ani vor fi foarte importante pentru a fi acceptat la una din instituțiile americane.
Atenție, informațiile de mai sus sunt cele de bază, dacă ați decis la ce instituție doriți să aplicați citiți atent toate cerințele colegiului.