Skip to main content

Frații Cazac: Până nu ai pierdut jocul – nu e totul terminat

27/02/2021 vizualizări

Numele fraților Cazac este deja unul cunoscut în tenisul din Republica Moldova, dar și de peste hotare. Tinerii tenismeni își dedică tot timpul antrenamentelor pentru a urca pe cele mai de top locuri pe arena internațională. Ce înseamnă pentru ei să practice sportul alb și ce culmi doresc să cucerească, veți afla din interviul acordat pentru tenis.md

1. Cine sunt frații Cazac?

Vom începe prezentarea exact ca în sport: Frații Maxim și Ilie Cazac, jucători de tenis din Republica Moldova. Maxim 16 ani, Ilie 14 ani. Am început să practicăm tenisul de 5 și respectiv 7 ani, iar prin muncă și dedicație, la moment, am ajuns să fim primii la categoriile de vârstă U16 și U18.

 

 

 

 

 

 

 2. Frații Cazac este deja un nume cunoscut în tenisului din Republica Moldova. Cum a fost prima voastră percepție, prin ochii copilului, când ați început tenisul? În care moment ați simțit că tenisul, pentru voi, nu e un simplu sport?

Probabil din start am înțeles că tenisul nu e un simplu sport, ci și un mod de viață. Un moment important a fost atunci când am început să avem rezultate remarcabile și să avansăm pe panou. Desigur că toate aceste succese se datorează antrenamentelor zilnice, perseverenței și multă muncă, doar aceste ingrediente ne ajută să avem rezultate bune în acest domeniu.
Un factor la fel de important este familia noastră, care iubește acest sport, iar susținerea lor ne ajută foarte mult.

3. Cum ați văzut lumea tenisului atunci? Cum a fost când ați început să mergeți în primele turnee?

Primele turnee, primele experiențe au fost ceva nou dar și diferit, atât la nivel  psihologic, cât și la nivel fizic. Cu timpul ne-am încadrat în acest mod de viață iar fiecare turneu este o nouă experiență care ne ajută să creștem în cariera sportivă.

4. Cum se înscriu studiile în viața jucătorilor de tenis?

Este complicat de combinat aceste două lucruri, din motiv că avem multe turnee  și antrenamente, dar din fericire reușim și la învățătura și la tenis.

5. Tenisul de câmp este un joc scump. Cine investește financiar în realizarea visului vostru?

Desigur, tenisul este un sport foarte scump care necesită investiții permanente pentru turnee internaționale și antrenamente. În realizarea visului, ne ajută și susține foarte mult Federația Națională de Tenis în persoana Președintelui dl Ceslav Ciuhrii.

6. 2020 a fost un an plin cu restricții, cu amânări de turnee și limitări la joc. Cum ați reușit să vă mențineți în formă?

Începutul anul 2020 a fost foarte complicat cu multe restricții în antrenamente, practic o lună am fost autoizolați, dar oricum am găsit modalitate să jucăm. Desigur, că anul trecut ne-a privat de participarea la turnee. Dar, am avut ocazia de a participa la turneele naționale și cu siguranță nu am pierdut forma, dar din potrivă am crescut.

 7. Și totuși, care este cel mai îndrăzneț vis în tenis, ce obiectiv sperați să atingeți peste ani?

(Maxim) Visul meu este să ajung în top 100 ITF până la sfârșitul anului 2021 și deja după atingerea acestui scop să joc turnee Futures și să obțin puncte ATP.

 8. Și în final, care au fost cele mai bune sfaturi pe care le-ați primit de-a lungul timpului?

Sfatul numărul unu este să nu te lași bătut niciodată și să lupți până la capăt, până nu ai pierdut jocul nu e terminat și mereu poți lua totul în mâinile tale. Să fii puternic psihologic, deoarece 70 % în tenis este psihologie și dacă nu ești stabil nu vei avea succes.