Pentru fiecare părinte sănătatea copilului este cel mai important lucru. Însă o viață sănătoasă depinde și de un stil de viață echilibrat, iar, în acest context, sportul joacă un rol central.
Mișcarea fizică este obligatorie pentru orice persoană, indiferent de vârstă, însă cu atât mai mult pentru un copil aflat în perioada de creștere.
Aici intervine și rolul părintelui, cum să își motivezi copilul să facă mai multă mișcare.
- Pentru început, lasă-l pe pici să aleagă ce sport și-ar dori să practice. Chiar dacă dorințele nu coincid cu ale tale, lasă-l să încerce ceea ce își dorește. Este mai ușor pentru un copil să fie motivat când îi place acea activitate.
- Faceți activitatea sportivă împreună. Pentru început începeți a practica o versiune neoficiala a activității sportive, pentru a se putea bucura de proces fără presiunea competițiilor. Nu-i spune mereu regulile sportului, lasă pentru început să cunoască partea distractivă a sportului alături de tine.
- Priviți-i pe alții. Puteți să alegeți să priviți emisiunile sportive sau să mergeți împreună la un meci profesionist și lasă-l să vadă jocul unor sportivi talentați și muncitori. Asta ar putea fi chiar factorul motivator de care are nevoie! Cu siguranță dacă o să optați pentru tenis, nu cred că atunci când o să îi arătați performanțele Simonei Halep sau a lui Radu Albot copilul nu o să simtă o motivare să ajungă și mai bun ca idolul lui.
Iar dacă într-un final, ați decis de comun acord să alegeți tenisul, atunci nu uita:
- Încurajați copilul să joace tenis, dar nu puneți presiune;
- Înțelegeți ce dorește să obțină prin tenis şi oferiți-i susținerea să-şi atingă scopul;
- Asiguraţi-vă că antrenorul este calificat și potrivit;
- Ajutaţi-l să-şi asume responsabilităţile faţă de antrenor, colegi de club, etc;
- Lăsaţi-l pe mâna antrenorului în antrenamente şi în meciuri. Nu interveniţi şi nu daţi sfaturi de pe margine;
- Sprijiniţi-l să-şi stabilească obiective de performanţă ambiţioase, dar realizabile;
- Ajutaţi-l să înţeleagă ce lecţii preţioase îl poate învăţa tenisul.
Iar, atunci când vezi rezultate pozitive, evidențiază-i copilului tău faptul că munca sa a dat roade. De aici copilul învață lecțiile valoroase ale disciplinei și perseverenței. Ajută-ți copilul să vadă micile victorii. Și foarte important laudă-i efortul și nu neapărat rezultatele.