Skip to main content

Aliya Abbas: În tenis te poți baza doar pe tine

22/03/2021 vizualizări

Luna martie e despre începuturi, speranțe și mame. De această dată, tenis.md a decis să vă ofere un altfel de interviu – fiică-mamă. Protagonistele acestei luni sunt tenismena Aliya Abbas și mama ei Lucia Marian.

  1. Care este povestea Aliyei Abbas care are nume cu iz de tenis?
    A. La vârsta de 4 ani am început să fac dansuri, această pasiune a durat până la 7 ani. În acea perioadă, bunelul a fost cel care a insistat ca mama să mă ducă și la tenis. Astfel, după doar 3 luni am decis că tenisul e ceea ce îmi doresc să practic.
  2. Cine ți-a pus racheta în mâna prima dată? Care a fost momentul în care ai realizat că vei juca tenis și vei face din această preocupare principala activitate din viață?
    A. Primul meu antrenor a fost Corneliu Bîrsan. Nu a fost un moment anumit, dar pe parcurs mi-am dorind să mă antrenez mai profesionist, astfel, am înțeles că tenisul este ceea cu ce vreau să mă ocup în viață.
  3. De ce tenis și nu alt sport?
    A. Pentru ca este un sport în care te bazezi doar pe tine, iar în funcție de cât de bine te antrenezi, acele rezultate vei obține.
  4. Care meci te-a marcat?
    A. Nu pot spune că a fost un meci care m-a marcat, dar țin minte foarte bine finala Tennis Europe categoria III în Scopje, Macedonia de Nord. Am jucat un meci extrem de bun contra Arinei Bulatova, jucătoare din Rusia, pe care nu l-am câștigat, însă am acumulat o experiență enormă.
  5. Ce este cel mai dificil în tenis?
    A. După părerea mea cel mai dificil este pregătirea morală. Deoarece, în momentele decisive anume stabilitatea morală determină superioritatea între cei doi jucători.
  1. Se poate face performanta în tenis “după ore”?
    A. Se poate, dar eu aș spune că performanța se face nu “după ore”, ci după calitate. Este mai util să te antrenezi o oră calitativ, decât trei – fără sens.
  1. Povestește-ne cum decurge o zi din viața ta?
    A. În zilele școlare am studiile de dimineață, până la orele 14°°- 15°°, ajung acasă, mănânc, alerg sau fac de singură pregătirea fizică, iar seara am antrenament de tenis.
  1. Idei, planuri pentru viitorul apropiat …
    A. În situația în care ne aflăm toți – Covid19 – este foarte greu să planifici ceva, în special dacă vorbim despre turnee. Așa că, pe moment nu am planuri sau idei, însă, speră că în viitorul apropiat o să joc la niște turnee..
    Este o premieră pentru site-ul nostru când un părinte vorbește cât de implicat este realizarea visului copilului său, de a face carieră în lumea mare a tenisului. Mai jos veți savura răspunsuri sincere despre cum e să fii mamă de tenismenă.
    1. De ce tenis pentru Aliya și nu un alt tip de sport?
    L. Din fragedă copilărie Aliya s-a ocupat cu mai multe sporturi, până la sfârșit s-a îndrăgostit de tenis, a ales să meargă înainte și eu am susținut-o.
  2. Când ați înțeles că tenisul este deja parte din viața copilului dumneavoastră?
    L. Aliya a început antrenamentele de tenis de la 7 ani, aproximativ pe la 12 ani am decis împreună că tenisul e o parte importantă în viața ei, anume în perioada respectivă a început o atitudine mai profesionistă asupra antrenamentelor.
  1. Peste tot auzim că tenisul este scump. Cât costă să crești un copil în tenis în Republica Moldova?
    L. Este foarte greu de zis o sumă anumită, deoarece, diferă totul de la caz la caz, însă da, tenisul este scump. Cele mai mari cheltuieli sunt atunci când plătim pentru participarea la turneele internaționale. Cu toții cunoaștem că antrenamentele, echipamentul necesită o anumită investiție, dar cu siguranță atunci când în fața ta este visul copilului tău, se merită invesția în viitorul lui.

    4. Care e relația din trio jucător-antrenor-părinte?
    L. Mai importanta, desigur, este relația între jucător și antrenor, părinții sunt mai mult ca un ajutor în situațiile morale mai grele.
    5.Ce sfat ați da unui părinte care citește acest interviu, în timp ce copilul său este pe terenul de joc?
    L.
    Părinții jucătorilor de tenis trebuie să aibă multă răbdare, să arate copilului încredere totală că poate să ajungă un jucător profesionist, să îl susțină mereu mai ales moral, și e foarte important să nu influențeze negativ jucătorul.