Orice antrenor, inclusiv acel de tenis, se simte împlinit doar prin realizările discipolilor săi. De aceea el pune interesele acestora adeseori mai presus de propriile doleanțe, creându-se astfel o echipă competitivă și capabilă să progreseze, prin efortul cumulat al protagoniștilor. Despre nuanțele ce țin de relația lucrativă între manager și tenisman discutăm cu antrenorul Eugen CELARSCHI, membru al Federației Naționale de Tenis din R. Moldova (FNTM).
– D-le Celarschi, cum e să fii antrenor în R. Moldova?
– Este foarte interesant. În contextul evoluției progresive, de fiecare zi, a Federației de profil, în special, și a sportului autohton, în general, apare dorința de a face parte din acest proces evolutiv, de a contribui la schimbarea lucrurilor în bine. În mod special mă bucură prestația discipolilor și rezultatele lor de succes.
– De la ce vârstă recomandaţi copiilor să practice acest sport?
– De la patru ani ei pot face acest lucru fără probleme. Mai întâi este necesar să punem la punct coordonarea și dibăcia mișcărilor a acestor copii. Abia după asta începem a lucra asupra tehnicii de mânuire a rachetei de tenis.
– Ce este mai important pentru obţinerea performanţei: talentul nativ sau efortul susţinut?
– Este minunat să ai talent. În același timp, sunt ferm convins că dorința de a munci este primordială. De asemenea, o importanță deosebită are activitatea coordonată și calitativă în echipă, precum și relația lucrativă între antrenor și discipol. De cele mai multe ori învinge nu atât talentul, cât munca asiduă și perseverentă asupra propriei evoluții.
–Moldova se poate mândri cu Radu Albot, performanţele căruia sunt, cred, un model motivațional deosebit pentru tânăra generaţie…
– Radu a demonstrat lumii întregi că și în Moldova se face tenis! Exemplul lui este un factor motivant puternic atât pentru generația în creștere a jucătorilor noștri, cât și pentru antrenori.
– Ce se întâmplă la noi cu un tenisman profesionist după încheierea carierei?
– Marea majoritate dintre ei îmbrățișează meseria de antrenor. În orice caz, rămân în domeniul tenisului, fie angajându-se în R. Moldova, fie plecând peste hotare și activând la diferite cluburi prestigioase de profil.
– Există cursuri de licenţiere pentru antrenori, organizate de FNTM?
– Desigur, anual se desfășoară mai multe seminare, întruniri și cursuri de formare rezervate tehnicienilor din domeniu, fapt ce le permite să-și cizeleze măiestria profesională.
– Toți antrenorii de tenis din ţară se află în vizorul FNTM?
– Majoritatea managerilor sunt interesați de activitățile organizate de Federația națională de profil, venind cu idei noi și propuneri ce țin de dezvoltarea sferei respective la noi în țară.
– Cât este de importantă pregătirea psihologică a unui tenisman?
– Fără doar și poate, această componentă a dezvoltării jucătorului are o însemnătate deosebită. Stabilitatea psihologică în timpul jocului este temelia unei evoluții de succes. Fiecare antrenor are în arsenal anumite metode și mijloace psihologice care îl vor motiva pe jucător să se comporte corect în diferite situații controversate sau încordate, prezente în orice confruntare sportivă pe terenul de tenis.
– Care este visul suprem al unui antrenor de tenis?
– Cea mai mare bucurie pentru un antrenor este succesul și fericirea discipolului său. Dacă e să vorbesc despre doleanțele mele, aș fi vrut să mă aflu în tribună la Grand Slamul de la Wimbledon și să urmăresc evoluția propriului meu învățăcel.