Skip to main content

Maxim Cazac: ”Tenisul în ziua de astăzi este bazat pe tehnică și pregătire fizică”

17/07/2018 vizualizări

Tânărul jucător de tenis din Republica Moldova, Maxim Cazac, în vârstă de 14 ani, este unul dintre cei mai promițători tenismeni ai țării noastre. Recent, Maxim a câștigat un turneu european în Macedonia și a ocupat locul doi la alt turneu european în Letonia.

Jucătorul moldovean se află în Top 30 cei mai buni jucători de tenis ai Europei în categoria sa de vârstă, fiind invitat să se antreneze în cadrul unei Academii de tenis din Germania.

În weekend, Maxim a devenit câștigătorul turneului național de categoria a II-a Biotehnos Trophy 2018 în categoriile U14, Dublu U14, și finalist în categoriile U16 și Dublu Mixt Seniori.

Aflați mai multe despre Maxim Cazac în interviul de mai jos:

Intervievator: Ce înseamnă să fii jucător de tenis de câmp în Republica Moldova?

Maxim Cazac: Mare diferență să fii jucător de tenis în Republica Moldova sau în orice altă țară nu este. În general, să fii jucător de tenis de câmp înseamnă să fii gata să te antrenezi foarte mult, atât în ceea ce ține de tenis, cât și pregătire fizică.

I: De ce ai ales să practici tenisul de câmp și nu alt gen de sport?

M.C.: A fost la început alegerea părinților mei. Dar după primul antrenament am îndrăgit acest sport. Chiar de la început am obținut rezultate bune, ceea ce m-a motivat să mă antrenez și mai mult.

I: Fiecărui jucător îi este caracteristic un anumit stil de joc. Cum ai caracteriza stilul tău de joc?

M.C.: Da, fiecare jucător de tenis are un stil propriu de joc. Eu prefer să joc în atac, folosind lovituri puternice și cu efect. Tenisul în ziua de astăzi este bazat pe tehnică și pregătire fizică.

I: Ai participat recent la Campionatele Europene de Vară, fiind membru al echipei naționale a Republicii Moldova U14. Preferi să fii parte a unei echipe sau să evoluezi de sine stătător?

M.C.: Nu am preferințe în acest sens, dar îmi place să reprezint Republica Moldova la diverse turnee de peste hotare.

I: În acest an ai devenit câștigător și finalist la două turnee Tennis Europe, în Macedonia și Letonia. Cu ce impresii ai rămas după participarea în cadrul acestora în comparație cu turneele de acasă?

M.C.: Da, nu demult am fost câștigător la Turneul din Macedonia și finalist în Riga (Letonia). Acolo am posibilitate să joc cu sportivi puternici din Europa, dar și turneele de acasă sunt la fel sunt interesante. În ambele cazuri pentru mine este o experiență.

I: Ai ajuns în primii 30 cei mai buni jucători de tenis ai Europei în categoria de vârstă U14. Ce înseamnă acest lucru pentru tine?

M.C.: Da, desigur mă mândresc că am ajuns în top 30 în Europa, însă scopul meu e să devin un jucător din ce în ce mai bun și să nu mă opresc doar la rezultatele obținute.

I: Ai fost invitat în acest an la o academie germană de tenis. Povestește-ne cum s-a întâmplat acest lucru.

M.C.: Participând la turnee europene organizate de Federația noastră de Tenis, dar și alte turnee, am fost observat de agenți din Germania. În scurt timp am fost contactat de Directorul unei Academii de tenis din Germania și el m-a invitat să mă antrenez în cadrul unui proiect numit “Road to Florida”.

I: Cine te susține cel mai mult în dezvoltarea ta ca jucător de tenis?

M.C.: Desigur, cea mai mare susținere în dezvoltarea mea ca jucător vine din partea părinților mei, însă la fel de mult am fost susținut de antrenorii mei (Tamara Ivanova Semichina, Egor Semichin și Igor Țurcan). Nu în ultimul rând, am fost ajutat mult de Federația noastră de tenis. Federația a organizat participarea mea la Turnee Europene, după care am avansat mult.

I: Cine este idolul tău dintre jucătorii de tenis naționali sau internaționali?

M.C.: Idolul meu este Radu Albot, care a obținut multe rezultate frumoase. În plus, avem un stil de joc asemănător.

I: Care crezi că e cheie succesului pentru un jucător de tenis de câmp din Republica Moldova?

M.C.: Cheia succesului este antrenamentul nonstop. Trebuie tot timpul să-l dedici tenisului de câmp.

Serviciul de presă al FTM