1. Cum ai început să joci tenis?
Bunicul meu m-a dus la primul meu antrenament la vârsta de 4 ani. El era jucător de aproximativ 10 ani și a decis să-mi transmită dragostea pentru acest sport. În primul an jumătate am mers fără prea mult entuziasm, combinând tenisul cu dansul. Am jucat prima mea competiție la vârsta de 6 ani și am luat primul loc. Simțind gustul victoriei, am câștigat interes pentru antrenament.
Arina Gamrețkaia: Să-ți reprezinți țara este întotdeauna o onoare
2. Ce înseamnă pentru tine participarea la Cupa Billie Jean King?
Să-ți reprezinți țara este întotdeauna o plăcere. Îmi amintesc că ultima dată când s-au ținut meciurile în Moldova, eram mică și mă uitam la echipa de adulți, dorind să fiu în locul lor la un moment dat. Mi-am dorit să fiu în echipa de adulți, să experimentez sprijinul jucătorilor, să simt atmosfera prietenoasă și să fac parte din echipa națională. În timpul Covid-ului, am fost pe punctul de a renunța la tenis, dar din fericire nu am făcut această alegere. Mutarea în SUA m-a ajutat să rămân pe linia de plutire, să cresc ca jucătoare și să câștig putere morală și fizică. Datorită acestui lucru, tenisul nu a dispărut din viața mea, iar obiectivele mele sunt doar în creștere. În acest sens, să joc acasă Cupa Billie Jean King este o plăcere deosebită pentru mine.
3. Care este cel mai memorabil moment al carierei tale de până acum?
Am două momente, primele emoții puternice le-am simțit când am câștigat TE Development în Turcia. Acest rezultat m-a ajutat să mă calific la echipa europeană, iar ulterior am mers la turnee. Primul meu titlu internațional, desigur, îl voi ține aminti pentru totdeauna. Al doilea astfel de moment a avut loc în mai, anul trecut, când echipa mea din facultatea din SUA a câștigat campionatul național pentru prima dată în 15 ani. Acea zi a fost plină de lacrimi de bucurie, iar aceste emoții sunt diferite de cele pe care le obții din victoriile individuale. Am fost fericit să devin parte dintr-o victorie mare și importantă, parte a istoriei.
4. Cum te-ai pregătit pentru acest turneu?
În SUA am jucat din greu timp de 10 luni. Meciurile din fiecare săptămână m-au pus în formă. Revenind acasă, pentru a menține această stare, am început să merg la turnee. Și chiar înainte de începerea meciurilor pentru Moldova, am petrecut 2 săptămâni în Tunisia, încercând să câștig cât mai multe antrenamente de meci.
5. Ce obiective ți-ai propus la acest turneu?
Obiective mari înseamnă realizări mari. Anul acesta trebuie să ne îndreptăm în mod clar spre atingerea zonei următoare, câștigând în această etapă a turneului, cred în echipa noastră. Din obiectivele personale, bineînțeles, îmi doresc să câștig toate meciurile pentru a aduce echipei cât mai multe puncte.
6. Cum te descurci cu presiunea la turneele majore?
Uneori pot să beau valeriană dacă sunt prea multe emoții care clocotesc în mine. În timpul unui meci îmi place să mă țin de mici ritualuri care îmi țin mintea calmă. De exemplu, întind prosopul în același mod, număra înghițiturile de apă. Meditația înainte de culcare și muzica înainte de meci îmi relaxează nervii.
7. Ne poți spune despre regimul tău de antrenament?
În SUA, fiecare zi este planificată de antrenori. Momentan sunt în vacanță, așa că încerc doar să țin un program similar. Tenis cel puțin 2 ore pe zi, dar îmi place să joc de două ori pe zi. Nu lucrez încă cu greutăți, dar fac toate exercițiile de întărire cu propria mea greutate și benzile elastice. Sar coarda, scări, jocul de picioare în linie fină pentru a menține picioarele energizate. În vacanță am început să mă antrenez pe nisip și să fac mai multe curse lungi de cros și alergări pe intervale. Seara exerciții pentru abdomen și spate, apoi stretching.
8. Ce rol joacă antrenorii și sprijinul echipei în viața ta?
Din punctul meu de vedere, încrederea reciprocă și înțelegerea dintre antrenor și jucător este o bază necesară pentru muncă. Echipa are o mare influență și asupra stării psihologice a jucătorului de pe teren. Având mai mulți antrenori și echipe în ultimii 3 ani, mi-am dat seama că se poate adapta, dar este dificil. Ca în orice relație, trebuie să vorbiți și să vă ascultați mult. O echipă prietenoasă și susținătoare este o mare binecuvântare. O atmosferă bună face cu adevărat diferența și face lucrurile mai ușoare. Mai ales în tenisul feminin, deoarece fetele sunt influențate de multe detalii în afara terenului de tenis.
9. Ce faci pentru a te recupera după meciuri grele?
Iau glutamina. Fac un duș de contrast sau stau până la talie într-o baie de gheață timp de 7-8 minute, dacă este posibil. Întindere, masaj ușor, rularea mușchilor cu o rolă. Încerc să dorm la prânz dacă meciul a fost dimineața. Noaptea mă culc și mai devreme. Eu fac cizme de compresie în SUA.
10. Ai ritualuri sau semne speciale înaintea meciurilor?
Joc meciurile cu manichiura neagră și port aceiași cercei. Îmi place să ascult muzică la căști. Chiar înainte de meci nu mai fac nimic special.
11. Cum apreciezi performanța ta în acest sezon?
Sunt mulțumit de prima jumătate a acestui an. Am jucat sezonul la universitate ca numărul unu atât la simplu, cât și la dublu. Din ianuarie, am câștigat 17/20 de meciuri de simplu și 20/24 de dublu. În mai am câștigat primele puncte profesionale. Sunt mulțumit de rezultate, motivația mea de a mă antrena este în creștere și plănuiesc să joc cât mai multe turnee în această vară.
12. Ce calități crezi că sunt necesare pentru succesul în tenis?
Desigur, munca asiduă, perseverența, dorință de perfecționare și de învățare. Gândire pozitivă, capacitatea de a visa. Visele alimentează focul pe teren. Există o mulțime de mici detalii în tenis cărora trebuie să li se acorde atenția cuvenită. Capacitatea de a sacrifica ceva va da roade. Trebuie să fii responsabilă față de tine și de obiectivele tale. Adică, dacă ești obosit și trebuie să joci mâine, dar există posibilitatea de a avea o seară distractivă, este mai bine să sacrifici câteva ore de râs, să te culci mai devreme și să-ți mulțumești a doua zi.
13. Care sunt planurile tale pentru viitor după ce vei terminat cariera de jucător?
Sfârșitul carierei mele este încă foarte departe și nu mă gândesc prea mult la ce urmează. Pot să spun cu încredere că voi rămâne în tenis. Nu-mi place să predau și să antrenez, așa că nu mă văd ca antrenor. Poate aș deschide o agenție pentru a recruta jucători de tenis în universitățile din SUA. Îmi place, încă îmi fac drum prin una dintre aceste universități și aș putea să-mi împărtășesc experiența și să ajut jucătorii.
14. Cum reușești să echilibrezi viața personală și sportul profesional?
Când îți iubești ceea ce faci și pe oamenii tăi, nu este atât de dificil. Principalul lucru este să îti stabilești corect prioritățile și gestionarea timpului. Dacă dorești, există timp pentru toate, iar familia și prietenii înțelegători și susținători vă vor face această sarcină mai ușoară.